Dexamethason hersentumor

Hersentumoren gaan niet zelden gepaard met een plaatselijke ophoping van vocht. Dit vocht zorgt vaak voor extra druk op de hersenen en schade, wat kan leiden tot verdere schade en pijn. Daarnaast kan het de behandeling van de tumor bemoeilijken. Dexamethason kan een dergelijke zwelling weghalen.

Vocht rond hersentumor

Rond hersentumoren komt het regelmatig voor dat er zich vocht ophoopt (oedeemvorming). Het vocht zelf heeft geen gevaarlijke inhoud, maar bij een overvloed verdrukte het omliggende structuren. Zo komt er een verhoogde druk op de schedel, hersenen en tumor zelf. Dit kan zorgen voor pijn, schade en een bemoeilijkte behandeling van de tumor.

De vochtophoping ontstaat uit een reactie van het immuunsysteem, het vocht is in principe hetzelfde als vocht dat (lichtelijk) ophoopt bij wondjes, alleen dan meer. Door het immuunsysteem te remmen met dexamethason, vermindert de vochtophoping en verlaag je de druk in het hoofd zo.

Kanker en dexamethason

Als er naast de hersentumor een andere vorm is van kanker, al dan niet in een ver stadium, wordt dexamethason ook nog voor andere positieve werkingen voorgeschreven. Zo zorgt het voor een algeheel beter gevoel, een verbeterde eetlust en een verminderde moeheid. Dit maakt het leven dragelijker voor de patiënt tijdens het gevecht tegen kanker.