Dexamethason hond

Dexamethason kan ook voor honden voor worden geschreven. De reden om dexamethason voor te schrijven voor honden is in principe niet anders als bij mensen: remming van het immuunsysteem. De aandoeningen waarom het gaat zijn vaak wel verschillend dan die van mensen.

Dexamethason dosering

Een verschil tussen dexamethason bij de mens en hond is de relatief hoge dosering bij honden. Bij honden is de dosering 0,15 mg dexamethason per kilogram lichaamsgewicht, tot wel 0,6 mg dexamethason per kilogram lichaamsgewicht. Bij de mens is dit maximaal ongeveer 0,11 mg per kilogram lichaamsgewicht. Het immuunsysteem van de hond is vrij sterk en het lichaam werkt anders dan de mens, wat de andere dosering veklaart.

Wanneer dexamethason hond

Zoals gezegd wordt dexamethason voorgeschreven bij aandoeningen die (deels) worden veroorzaakt door reacties van het immuunsysteem.
Auto-immuun ziektes: Waaronder reuma en SLE.
Allergische aandoeningen: Waaronder astma en huidaandoeningen door allergische reactie.
Orthopedische aandoening door ontstekingsreacties: Waaronder arthrose, myositis, tendinitis en artritis.

Ook bij de hond geldt dat er geen dexamethason wordt voorgeschreven als het gaat om infecties die zijn veroorzaakt door micro-organismen, zoals virale infecties en bacteriële infecties.