Dexamethason oogdruppels

Een speciale vorm van dexamethason toediening is met dexamethason oogdruppels. Dexamethason oogdruppels worden alleen voorgeschreven bij oogontsteking en allergische reacties in de ogen. De dosering is meestal 0,1% dexamethason: 1 mg dexamethason per 1 ml vloeistof.

Oogontsteking

Een belangrijk onderscheid dat gemaakt moet worden is een oogontsteking met of zonder micro-organismen. Voor oogontstekingen die worden veroorzaakt door bijvoorbeeld bacteriën, worden dexamethason oogdruppels niet gebruikt, maar een antibioticum. Dexamethason remt het afweersysteem, wat goed kan zijn voor veel ontstekingen, maar niet als het als reactie op een micro-organisme is. De arts zal altijd als eerste bepalen wat voor ontsteking het betreft, voordat er wordt gekozen voor een medicijn.

Allergische reactie oog

Een allergische reactie is een te sterke reactie op een stofje waar normaal gesproken niet of nauwelijks op gereageerd moet worden door het immuunsysteem. De reactie van het immuunsysteem is totaal onnodig en vaak zelfs hinderlijk of schadelijk. Op bijvoorbeeld koemelk of noten is het natuurlijk niet nodig om te reageren. Gebeurt dit wel, dan heb je het over een allergie. Een dergelijke allergische reactie kan zich ook uiten in het oog.

Om het immuunsysteem vervolgens weer tot rust te brengen kunnen er dexamethason oogdruppels worden toegediend. Oogdruppels hebben de voorkeur boven tabletten, omdat je het nu erg plaatselijk en specifiek kunt toedienen. Hierdoor is de werking plaatselijker maar ook sneller.